onsdag 30 december 2009

Vinterkonst

I området där vi bor finns kommunens växthus. Väggarna är i stort sett täckta med istappar nu. Frk F tog hem en istapp som nästan var lika lång som henne. Vi hade tänkt fota alla istapparna men batteriet i kameran tog slut eftersom det var så kallt ute ; )
Det beskurna äppelträdet har också fått en vit skrud.. ser ut som vispad grädde tycker jag ; )

måndag 28 december 2009

Nu är det vår! -snart..

Nu är det tydligen vår alldeles snart! Jag fick Ellos vår och sommarkatalog idag. Bara att drömma sig bort ; )Vi skulle ju inte köpa julklappar mellan oss vuxna, förutom till en lottad, men jag fick ändå ett paket! Det kallades tapperhetsmedalj enligt adresslappen på paketet ; )
I paketet fanns en klocka från Vintage by Fé!! Jag har ju skrivit om dem förut så det var mycket lyckat!
Av frk J fick jag fågelmataren som jag också nämnt tidigare! Har inte fått ut den ännu, fåglarna får vänta tills det vita därute lugnat sig något..





söndag 27 december 2009

Börjar bli tjatigt..

bild från Aftonbladets hemsida
Börjar kännas tjatigt att skriva om hur less man blir på snön, men ser att jag inte är ensam.. På Aftonbladets hemsida var första rubriken tidigare i afton; Vart ska vi lägga all snö?

Och artikeln handlade också om Skellefteå! Tydligen var vi ledande i snöfall idag, inte ens Umeå hade lika mycket (så det var inte bara jag som var less..)

Frk F hade fotbollsträning på förmiddagen så jag gick ut för att skotta fram garaget. Snön är ju inte tung utan problemet är att det inte finns någon stans att lägga den! Snövallarna på gården börjar vara i min axelhöjd så då är det svårt att skyffla upp mer, särskilt när man inte kan få upp ena armen helt...

Nere på stan var det faktiskt snökaos som aftontidningarna brukar uttrycka det. Inga gator var plogade och man har inte en chans att se vart trottoarerna går. Som tur var körde de flesta mycket lugnt så vi sniglade oss fram genom snöröken.

Det blev ingen promenad broarna runt för mig och Dixi som vi brukar göra på söndagarna, vi tog en 20 minuters prommis istället sedan var vi rätt lessa bägge två. Snön yr omkring så man har motvind hur man än går.... vete f-n hur det går till..

Sonen blev utskickad på eftermiddagen för att skotta och han betvivlade starkt att jag skottat tidigare idag, han såg inga spår av det ; )



lördag 26 december 2009

Snö, snö, snö...





Han där ovan har verkligen tagit fasta på IOGT-NTOs kampanj... -det där med "vit jul" börjar kännas lite övertydligt..
Har skottat tre gånger idag... men innan man hunnit krångla av sig täckbyxorna är gårdsplan och trapp täckta av en deci nysnö. Både den som singlar från himlen och det som blåser omkring lätt förvirrat. Däremellan hjälper kommunen till och plogar upp snövallar i infarten och drivor framför postlådan, -vilket ställer till det rejält när man har ett så känsligt tidningsbud som vi har.. Men det är i alla fall bättre än snöslask á la Fjollträsk ; )

fredag 25 december 2009

Juldagen

Julaftonen började vi med brunch hos barnens farmor tillsammans med övriga släkten på den sidan. Sedan åkte vi till mina föräldrar, min tanke var att få köra innan mörkret faller på, men det blev som det brukar...-lite senare än man tänkt så både mörkret och Kalle Anka hade börjat innan vi var framme.
Massor av god mat (igen) och så småningom en tomte med många av klappar.
Vi hade tidigt bestämt att minska antalet julklappar till alla "vuxna" d v s över 18 år. Så vi skrev upp lappar med alla namn och drog sedan ett var och så fick slumpen avgöra vem man skulle köpa till. Eller vi och vi... jag och S är ju kraftigt förtjusta i att köpa julklappar så vi försökte väl protestera men blev nedtystade ; )
Men som tur var är ju alla mina tre under 18 så en hel del klappar kunde jag köpa...

Just nu roar vi oss med klappen som jag köpte till hela familjen, ett Nintendo Wii. Så nu spelar vi Mario Kart med varierande skicklighet, men kul har vi!

Dixan fick ett väldoftande paket som hon öppnade helt själv, sedan ville hon hjälpa till med alla paket som låg på golvet..



onsdag 23 december 2009

Dan Före ...

Snön har fortsatt att vräka ner idag. Förmiddagen var det lite lugnare så vi hann en kortare tur i skogen men sedan började det rejält. Läste på webben och hörde av grannen att bilolyckor skedde ideligen och orsakade låååånga bilköer...

Nu sitter vi och tittar på Bingolottos uppesittarkväll. Det är faktiskt två år sedan jag såg Bingolotto.... (Eftersom barnen inte var hos mig förra uppesittarkvällen)Känns ovant att sitta och kryssa i lotterna med barnen, t o m sonen ; )

Vi har också zappat och kikat på Anna Ankas jul, det går inte låta bli att facineras av hennes åsikter, en del rätt sunda blandat med en stor del helt fantastiska som hon inte alls har något belägg för när hon blir ifrågasatt. Men lika tvärsäker är hon ändå ; )

Avslutar med bilder av en så otroligt vacker bukett som jag fick i afton



tisdag 22 december 2009

Filmtajm

I dag fick jag till slut se tredje Stieg Larsson-filmen Luftslotten som sprängdes. Gick även den här gången på mitt-på-dagen-föreställning. Den här gången hade jag tur och det var ingen pensionärsträff utan bara ett tiotal personer i salongen. Och ingen som hostade eller nös ; )

Stannade till på ICA Kvantum på vägen hem. Undrar just om deras utomhusreklam ökar på försäljningen.... gissar att försäljningen är lite trög oavsett priset...
(Mjukglass 15:-)


måndag 21 december 2009

Snön..

Snön vräker ner och radiosändningarna avbryts ideligen av varningar om trafikolyckor. Snörök i kombination med halka är inte bra.. Tur man får sitta hemma i favoritfåtöljen vid elementet och bara titta ut ; )
Jag och frk J gjorde en snabb tur till stan i morse. Hon hör ju till generationen som inte äger vinterskor. Kan inte fatta att de kan gå i det jag kallar gympadojor året runt.. jag vågar inte ens gå ut till postlådan i hennes skor eftersom de är så hala!
Tidigare har hon ibland lånat mina skor men nu är mina 38:or alldeles för små för hennes 41:or. Synd, för jag hade gärna lånat hennes nya ; )
Vi tittade in på "min" butik för att lämna tillbaks lite prylar jag lånat och då fick jag med mig en liten jutesäck och en hälsning att de kommit överens om att jag skulle få den...

Blev naturligvis nyfiken, för den var tung, men höll mig tills jag kom hem. Och jag blev inte besviken när jag såg innehållet....

Vi brukar få godis från "ledningen" kring jul varje år för att orka hålla ångan uppe i julruschen men nu tyckte mina underbara jobbarkompisar att jag skulle få det istället! Vad ska man säga? Tack,tack tusen tack! Både för godiset men framför allt för att ni tänker på mig!!


söndag 20 december 2009

Godis

Nu har frk F:s fotbollsträning börjat om. Söndagar mellan tolv och ett på en skola mitt i stan. Under tiden hon tränar går jag och Dixi broarna runt, det tar ganska exakt 55 minuter, i rask takt men med ett större antal kisspauser..
När vi kom hem var det dags för att fixa lite julgodis

Prövade för första gången att göra knäck i micron. Har varit konservativ och kokat i panna på spisen i alla år, men det lär det aldrig bli mer! Visserligen blev micron rätt kladdig men det var det värt ; )

Sedan prövade jag att göra Leilas Rocky Road. Det var en hel del ovanliga ingredienser, bl a dumlekola, pistagenötter och massor av mörk choklad. Jag gjorde om receptet lite efter det som fanns hemma så det blev både ljus choklad och lite med apelsinsmak.



Har en känsla av att det kommer att gå åt....

Måste berätta att jag fick svar på min önskan! -Det finns trådlösa julgransljus!! Fick en länk till grossisten så nu gäller det att se om någon av återförsäljarna här i stan har köpt hem dem.. Tack Henke!


lördag 19 december 2009

Påklädd


Vilket härligt väder vi haft idag! Minus sex grader och sol och gnistrande snö! Vi fick en skön promenad i skogen i morse.



Idag fick granen på sig ljus och pynt.Sonen och hans kompis satte fast belysningen, -det är det moment som jag alltid gruvar mig för. Att stå på en stol och försöka få sladdarna att räcka till, hasa runt och flytta stolen, och sedan upptäcka att vissa partier saknar ljus, flytta ett ljus med följd att tre andra måste flyttas - och då blir det en annan lucka... Nej, det var så skönt att de tog den arbetsuppgiften, de är dessutom så långa att de inte behöver stolar eller stegar, t o m toppspiran kom på plats utan något att stå på ; )

Jag väntade med att klä granen eftersom frk F inte var hemma. Förväntade mig att hon ville vara med och välja pynt men det visade sig att ingen av flickorna var intresserade av att klä den! Så för första gången på 15 år fick jag själv klä granen! Nu kom det senare fram att någon på skolan nämnt att det finns en massa småkryp i granen så därför var frk F lite skeptisk till granen ; )

Julklapparna brukar vi ju lägga under granen men i år hade jag lagt in alla jag köpt i en säck innan jag åkte till Umeå. Jag gissade att frestelsen att undersöka paketen annars skulle bli för stor om paketen låg framme nästan en månad..


p.s. Kan inte någon begåvad person uppfinna en julgransbelysning utan sladdar? Men ändå inte med levade ljus...-jag lovar att köpa den!!

fredag 18 december 2009

Granen inne!


Nu har granen kommit in! Det är faktiskt gran nr 2! Mina föräldrar är pålitliga granleverantörer som kommer med fina granar från egen skog varje år. Förra veckan fick jag en gran levererad, den fanns på min altan när jag kom hem från skogspromenaden med Dixi. Dock hade den en hel del bruna barr, det är visst någon sjukdom som många granar har i år. Men innan jag hann ta in den ringde pappa och sa att de hittat en ny lite finare som jag skulle få. Så idag kom min svåger hit med den och hjälpte mig kapa till den och rikta in den i foten.

Jag har köpt en ny julgransmatta på Hemtex och lite nya bollar på Indiska. Men vi nöjer oss med granen i kväll och klär den i morrn.

Nu sitter jag och flickorna och smälter fredagstacosen och ska se sista avsnittet av Bonde söker fru...


torsdag 17 december 2009

Julavslutning nr 1

I dag fick frk J jullov! En dag före syskonen... På högstadiet i deras skola har de julfest på torsdagskvällen, med obligatorisk närvaro. Så är de lediga på fredagen. Tydligen ska årets jullov bli ett av de längsta som varit eftersom de slutar redan en vecka före jul och inte börjar om förrän den 11 januari.

I kyrkan idag spelade frk J trummor när kören sjöng! Hon brukar inte alls spela något instrument, det står hennes syskon för istället, men hennes musiklärare hade upptäckt hennes talang på musiklektionerna och bad henne vara med. Kanske har hon fått det i blodet av sin pappa som ägt många trumset genom åren ; )

Föräldrarna brukar inte vara med på högstadiets julavslutning i kyrkan, men jag kunde naturligvis inte låta bli att närvara för att se henne spela. Allt gick fläckfritt och jag var sååå stolt! Sedan toppade hon det hela med att komma hem med jättefina betyg!


"Skräpsamlare.."

Vi har tidigare haft ett tidningsställ på väggen. Det hade tre fack och var naturligtvis alltid överbelastat.... Då och då städade jag upp det och hittade en blandning av skräp och "oj-då-låg-det-här"-papper... Tidningsställ verkar fungera som en damhandväska - ju mer den rymmer desto mer fylls den med..
När jag fick hörnskåpet av barnens farmor fick jag plocka ner tidningsstället och bestämde mig direkt för att inte sätta upp det igen. Som följd av det har dagstidningen blivit liggande på köksbordet - vilket stör både mig och barnen
Nu har jag äntligen hittat en bra tidningshållare, som bara rymmer en dagstidning!!



onsdag 16 december 2009

Ny stil

Frk F har länge önskat att få sitt rum omtapetserat. Visserligen är det bara tre år sedan det var gjort men hon ville ha det lite tuffare. Rött med blommor var inte längre rätt stil

Jag hade lovat att det skulle bli i januari eftersom jag räknade med att transplantationen skulle vara klar och jag på bättringsvägen. Nu blev det ju inte så, - men eftersom jag har syrran här som hemhjälp passade vi på att utnyttja henne som hantverkare!

Så nu blev det ränder och stjärnor!

En tuffare stil som passar en blivande tonåring!



tisdag 15 december 2009

Snö!

Snön vräker ner här idag, och i skidbacken får naturen lite hjälp av snökanonen..
I afton följde jag frk J till frissan. Hon har inte klippt sig sedan början av juni så det hade växt rejält mycket. Nu vill hon spara ut håret igen så det blev bara lite i topparna men ordentligt uppklippt och bara några centimeter längst upp! -Coolt (nu tycker hon nog att jag är pinsam..)
Måste erkänna att jag blev lite ledsen av att sitta en timme hos frissan och se alla sitta och bli julfina i håret. Inte så kul att titta upp i en av alla deras speglar och se mina få strån på ett par centimeter utspridda på min hjässa. Visserligen sa en frissa att hon tyckte att jag var riktigt snygg utan hår, -men nog hade jag gärna haft lite nu när det blir jul.. Satt och funderade och kom fram till att tidigast i mars kan jag räkna med att det ska börja växa igen..

måndag 14 december 2009

Trött..

Så här kan de se ut när en trött tonåring kommer hem från skolan en fredagafton.
Han tillbringade drygt en timme sovande i den här ställningen över fotpallen...

Genusteori

Vad man tänker när någon säger; "Ska vi ta en drink?"
..tror nästan det ligger något i det...