fredag 7 november 2008

Vett o etikettJag hajade till när jag läste en artikel och vett och etikett. Det handlade om hur man hanterar mobilen på bästa sätt och det jag fastnade för var något som förvånar mig på jobbet nästan varenda dag;

-När man pratar med en säljare i en affär och det ringer på mobilen - vad gör man då? Jag tycker att det är helt naturligt att man ber om ursäkt, tittar på mobilen vem som ringer och i första hand trycker bort samtalet till mobilsvar och ringer upp senare, och i andra hand (om barnen ringer t ex) så svarar man och ber att få ringa upp om en stund.

Men så gör inte de flesta... det är som om mobilsamtalet är det vikigaste som sker oavsett vem som ringer om vad! Kunden kan börja prata om vad som ska köpas till middag, vilka som gick på bio i går och hur filmen var o s v.. Frågan är vad jag som säljare förväntas göra då? Jag tycker det känns pinsamt att stå bredvid och ofrivilligt lyssna på samtalet och kan ju inte påbörja nästa kund eftersom jag inte har en susning om hur länge min kund tänker surra i telefonen.

Författaren av artikeln jag läste tyckte att det var respektlöst mot en säljare att så demonstrativt visa att man tycker att säljarens tid är så mycket mindre värd än ens egen. Till det kan man ju tillägga att det är ju ännu mer respektlöst mot andra kunder som väntar på sin tur som får ännu längre väntetid!

I dag råkade jag ut för en sådan kund; Jag tryckte fram nästa på tur och ropade med "den höga utropsrösten" -Nummer 75! Ingen reagerade, jag ropade igen och väntade en stund men fortfarande ingen reaktion. Då tryckte jag fram nr 76 och påbörjade ett samtal.

Efter en stund kom en kille fram och tittade argt på mig och frågade; -Vad hände med nr 75 då?? Jag svarade att jag ropat 2 ggr men fortsatt när ingen reagerat, och sa att jag skulle hjälpa honom när jag var klar med kunden. Han stirrade på mig med onda ögat och vände argt på klacken. Min kund ropade efter honom; -Men du! Jag är klar du får prata med henne nu!! Då vände han sig om igen och stirrade både på kunden och mig och stormade ut...

Man blir så ledsen och trött av sådana reaktioner - men hur tänkte han egentligen? Skulle jag och alla andra kunder ha inväntat att han skulle avsluta sitt samtal innan jag tryckte fram nästa nummer? Om jag väntat 7 minuter på honom och sedan visade det sig att han bara var inne för att titta och den som hade nr 75 hade gått ut eller det kanske var ett barn som tryckt fram en extra lapp.. Tror inte de andra kunderna som väntade skulle ha uppskattat det..

3 kommentarer:

Anneli sa...

Står jag vid kassan eller i en annan situation där jag inte tycker det passar att prata i mobilen så svarar jag och ber att få ringa upp. Jag tror ingen misstycker över det.
Vad det gäller din beskrivning så:
Är någon för upptagen med annat så tryck fram nästa nummer bara, jag är trött på att vänta på sådana som tror att sin tid är viktigare än någon annans. Ha en bra kväll.

svartataket sa...

ja sånt är så dåligt! Ringer min tfn o jag ska betala så svartar jag inte. Pratar jag o det blir min tur så ber jag den jag pratar med att vänta eller ringa upp sen.
Jobbar jag, så skulle jag inte ens be någon kund dröja för att min mobil ringer!!! Är det vilktigt så får man tala in meddelande eller skicka sms. Tänk förr..när inte mobiler fans! Då gic gick jorden runt i alla fall!! så det ska funka nu också tycker jag!!
Vilken roman det blev!! hihi

svartataket sa...

men shit vad jag skrivit fel!! så går det när man ska prata tfn samtidigt..hihihi
sorry!